Kuchnia niskokaloryczna

Kuchnia niskokaloryczna

Gdy wydaje nam się, że tyjemy bez przyczyny, powinniśmy zastanowić się nad tym, w jaki sposób przygotowujemy posiłki oraz po jakie produkty sięgamy. Z pewnością warto postarać się o to, by potrawy dostarczały nam nieco mniej kalorii niż dotychczas. Czasami obawiamy się, że odchudzone wersje dań nie będą nam smakować, jednak zwykle niesłusznie. Kuchnia może być zdrowa, smaczna, a na dodatek niskokaloryczna. Początkowo jedzenie rzeczywiście może wydawać nam się inne od znanego nam dotąd, ale nie może być inaczej, jeśli przez wiele lat jedliśmy zbyt tłusto. Jednak efekty w postaci lepszego samopoczucia i zgrabniejszej sylwetki pojawią się bardzo szybko i sprawią, że trudno będzie nam wyobrazić sobie inną kuchnię niż niskokaloryczną. Potrawy z piekarnika mogą być tak samo smaczne jak smażone, jeśli opanujemy sztukę ich przyrządzania, co wcale nie jest trudne. Przygotowując sałatki, możemy skrapiać je oliwą lub dodać jogurt naturalny zamiast tłustego majonezu. Jeśli chcemy zjeść ciasto, powinniśmy wybierać te z mniejszą zawartością tłuszczu i bez dodatków takich jak polewa czy lukier.