Wartość kaloryczna słodyczy

Wartość kaloryczna słodyczy

Słodycze maja dużą wartość kaloryczną i sycą tylko na chwilę. Posiadają ogromną ilość cukru która nie jest wskazana. Są to cukierki, ciastka, wafelki, ciasta, batony, gumy do żucia, a także słodkie czekolady i ich pochodne. Najprostszym sposobem na to aby limitować ich zjadanie to zwracanie uwagi na etykiety. Jeśli są tam zawarte informacje o ilości cukru wówczas można wybrać ich zamienniki. Zazwyczaj jest wiele półek bardziej ekologicznych na których są bardziej pożywne smakołyki. Jeśli chodzi o ciasta i ciastka, to można je zrobić samemu w domu. Proste odżywcze przepisy pokazują że wystarczy tylko bogactwo bakalii, mąka żytnia, a także jaja i dodatki i można mieć sycący deser na chłodne dni. Jogurty czy koktajle owocowe także można zrobić w domu, dodając do nich zamiast cukru to miód. Słodycze są ogromnie tuczące, ponieważ waga szybko rośnie, a do tego sklepowe słodycze są bardzo mocno przetworzone. Można je również zastąpić bardzo soczystymi słodkimi owocami jak mango, brzoskwinia, arbuz, banany czy pomarańcze.