Niskokaloryczne gotowanie

Niskokaloryczne gotowanie

Coraz więcej osób rozumie, jak ważne są prawidłowe nawyki żywieniowe. Urozmaicona dieta wraz z codzienną dawką ruchu to jak dotąd jedyny sposób na to, by jak najdłużej cieszyć się zdrowiem i zgrabną sylwetką. Nie pomogą tu żadne cudowne diety gwarantujące błyskawiczną utratę zbędnych kilogramów. Chcąc się ich pozbyć, musimy po prostu zdrowo się odżywiać. Zacząć trzeba od przyjrzenia się temu, jakie produkty spożywcze wybieramy w sklepach i czy w ogóle czytamy etykiety. Następny krok to nauka zasad zdrowego i niskokalorycznego gotowania. Zamiast smażyć, powinniśmy piec w piekarniku lub gotować na parze. W sezonie możemy sięgać po dania z grilla. Aby obniżyć ich kaloryczność, wystarczy w trakcie pieczenia używać tacek, po których spływa tłuszcz, jaki wytopił się z potrawy. Gdy koniecznie chcemy smażyć, powinniśmy potem osączyć rybę czy frytki z nadmiaru tłuszczu, używając do tego celu ręczników papierowych. Gotując zupę, lepiej jest zagęścić ją jogurtem naturalnym lub żółtkiem niż wysokokaloryczną śmietaną.