Kaloryczność warzyw i owoców
- 579 Views
- Redaktor zgroducalisia.pl
- 22 maja 2019
- Wszystko na temat spalania kalorii
Warzywa i owoce to drogocenne źródło witamin i składników mineralnych. To doskonałe źródło odżywcze powinno być przez nas wykorzystywane w jak największym stopniu. Dlatego pięć porcji warzyw i owoców dziennie jest koniecznymi minimum, aby nasz organizm był w pełni zaopatrzony.
Jeśli mowa o kaloryczności warzyw i owoców jest ona prawie znikoma, dlatego diety warzywne polecane są ludziom, którzy walczą z otyłością. Możemy podzielić warzywa na trzy grupy. Grupowanie to uzależnione jest zawartością węglowodanów i wartością kaloryczną. Do pierwszej należą warzywa, których kaloryczność wynosi do 25 kcal w 100g. Możemy właściwie bez ograniczeń jeść: brokuły, cykorię, kalafior, kapustę kiszoną, paprykę, rabarbar, rzodkiewkę, szpinak, boćwinę, brokuły, kabaczek, ogórki, pomidory, szparagi.
Druga grupa to większa ilość węglowodanów. Tutaj powinniśmy z zamysłem jeść i selekcjonować wybrane warzywa. Zaliczają się do tej grupy: bób, brukselka, dynia, jarmuż, marchew, pietruszka, pory, brukiew, buraki, groszek zielony. Te warzywa zawierają 25-50 kcal w 100g.

- 21 kwietnia 2022
Liczenie kalorii potraw
- 12 marca 2022
Jak liczyć kalorie?
- 19 lutego 2022
Czy kolacja powinna być kaloryczna?
- 16 stycznia 2022
Liczenie kalorii potraw
Jak liczyć kalorie?
Czy kolacja powinna być kaloryczna?
Ujemny bilans kaloryczny
Liczenie wartości kalorycznych
Dlaczego kalorie pomogą nam lepiej funkcjonować
Dlaczego interwały skutecznie spalają kalorie?
Kuchnia niskokaloryczna