Kaloryczność warzyw i owoców

Kaloryczność warzyw i owoców

Warzywa i owoce to drogocenne źródło witamin i składników mineralnych. To doskonałe źródło odżywcze powinno być przez nas wykorzystywane w jak największym stopniu. Dlatego pięć porcji warzyw i owoców dziennie jest koniecznymi minimum, aby nasz organizm był w pełni zaopatrzony.
Jeśli mowa o kaloryczności warzyw i owoców jest ona prawie znikoma, dlatego diety warzywne polecane są ludziom, którzy walczą z otyłością. Możemy podzielić warzywa na trzy grupy. Grupowanie to uzależnione jest zawartością węglowodanów i wartością kaloryczną. Do pierwszej należą warzywa, których kaloryczność wynosi do 25 kcal w 100g. Możemy właściwie bez ograniczeń jeść: brokuły, cykorię, kalafior, kapustę kiszoną, paprykę, rabarbar, rzodkiewkę, szpinak, boćwinę, brokuły, kabaczek, ogórki, pomidory, szparagi.
Druga grupa to większa ilość węglowodanów. Tutaj powinniśmy z zamysłem jeść i selekcjonować wybrane warzywa. Zaliczają się do tej grupy: bób, brukselka, dynia, jarmuż, marchew, pietruszka, pory, brukiew, buraki, groszek zielony. Te warzywa zawierają 25-50 kcal w 100g.