Kaloryczność każdej potrawy
- 558 Views
- Redaktor zgroducalisia.pl
- 19 marca 2019
- Wszystko na temat spalania kalorii
Kaloryczność ma duże znaczenie szczególnie wtedy kiedy osoba się odchudza. Mając problemy zdrowotne należy zwracać uwagę na to, co się zjada i w jakiej ilości. Bardzo dużo produktów jest kalorycznych, ale również łączenie niektórych ze sobą także powoduje, że kaloryczność wzrasta. Ułatwieniem może być informacja na produkcie, ponieważ tam jest zawsze podane ile posiada kalorii. Przy określonej diecie, szczególnie przez dietetyka, ważne aby nie przekraczać dziennej dawki. Osoby chore, mające wysoki cholesterol, miażdżycę, cukrzycę muszą zwracać jeszcze większą uwagę na to co jedzą. Przede wszystkim trzeba unikać jedzenia typowo barowego, natomiast należy zastąpić je najlepiej własnoręcznie przyrządzonymi potrawami. Zazwyczaj w diecie nisko kalorycznej znajduje się duża ilość owoców, warzyw, nabiału, roślin strączkowych, bakalii, a także ziół. Unika się również łączenia węglowodanów z białkami, a także zwraca uwagę na ilość i jakość tłuszczów. Dla kobiet jest to średnio dwa tysiące kalorii na dzień, natomiast mężczyźni około czterech tysięcy kalorii.

- 21 kwietnia 2022
Liczenie kalorii potraw
- 12 marca 2022
Jak liczyć kalorie?
- 19 lutego 2022
Czy kolacja powinna być kaloryczna?
- 16 stycznia 2022
Liczenie kalorii potraw
Jak liczyć kalorie?
Czy kolacja powinna być kaloryczna?
Ujemny bilans kaloryczny
Liczenie wartości kalorycznych
Dlaczego kalorie pomogą nam lepiej funkcjonować
Dlaczego interwały skutecznie spalają kalorie?
Kuchnia niskokaloryczna