Kaloryczność każdej potrawy

Kaloryczność każdej potrawy

Kaloryczność ma duże znaczenie szczególnie wtedy kiedy osoba się odchudza. Mając problemy zdrowotne należy zwracać uwagę na to, co się zjada i w jakiej ilości. Bardzo dużo produktów jest kalorycznych, ale również łączenie niektórych ze sobą także powoduje, że kaloryczność wzrasta. Ułatwieniem może być informacja na produkcie, ponieważ tam jest zawsze podane ile posiada kalorii. Przy określonej diecie, szczególnie przez dietetyka, ważne aby nie przekraczać dziennej dawki. Osoby chore, mające wysoki cholesterol, miażdżycę, cukrzycę muszą zwracać jeszcze większą uwagę na to co jedzą. Przede wszystkim trzeba unikać jedzenia typowo barowego, natomiast należy zastąpić je najlepiej własnoręcznie przyrządzonymi potrawami. Zazwyczaj w diecie nisko kalorycznej znajduje się duża ilość owoców, warzyw, nabiału, roślin strączkowych, bakalii, a także ziół. Unika się również łączenia węglowodanów z białkami, a także zwraca uwagę na ilość i jakość tłuszczów. Dla kobiet jest to średnio dwa tysiące kalorii na dzień, natomiast mężczyźni około czterech tysięcy kalorii.