Dlaczego unikać pustych kalorii?

Dlaczego unikać pustych kalorii?

Jedzenie zawierające puste kalorie to takie, która ma wartość energetyczną, ale nie ma w nim żadnych cennych składników odżywczych. To np. ciasta, chipsy, frytki, produkty mączne, w tym i pieczywo. To także batoniki i inne podobne słodycze. To wszystko ma sporą wartość kaloryczną, doda energii, ale nie doda zdrowia. Jeśli chce się przejść na zdrowe odżywianie, to trzeba takie produkty ograniczyć. Po te wysoko przetworzone, jak batoniki czy chipsy (czyli ta sztuczna żywność) najlepiej sięgać jedynie sporadycznie. Jedzenie pustych kalorii to jedna z najważniejszych przyczyn powstawania nadwagi oraz otyłości. Jest to także przyczyną powstawania cukrzycy i wielu innych chorób cywilizacyjnych. Dostarczają one energii, ale jest to krótkotrwałe, a później często jest jej spadek. Natomiast zdrowe odżywianie to duża ilość energii na cały dzień. Zbyt duża ilość pustych kalorii w diecie ma także zły wpływ na psychikę. Często to na nich głównie opierają się codzienne posiłki. Nie dostarcza się wtedy organizmowi tych witamin i składników mineralnych, jakie dla dobrego samopoczucia są niezbędne.